Türkiye dünya süs bitkileri pazarında söz sahibi!
İSTANBUL (İGFA) – PEYZAJ İSTANBUL FUARI 2023 / 16-18 Kasım 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenlenecek olan 2. İstanbul Peyzaj, Peyzaj Ekipmanları, Süs Bitkileri, Park ve Bahçeler Fuarı, dünyanın önde gelen satın alma profesyonelleri ve üreticilerini bir araya getirecek. Fuarın sektörün büyümesine en az yüzde 10 katkı sağlaması bekleniyor.
PEYZAJ İSTANBUL FUARI 2023 (LİF) / Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan 2. İstanbul Peyzaj, Peyzaj Malzemeleri, Süs Bitkileri, Park ve Bahçeler Fuarı, yurt içi ve yurt dışından binlerce satın alma profesyoneli ve üretici firmayı bir araya getirecek. Oteller, gayrimenkul projeleri, endüstriyel alanlar, kamuya açık alanlar ve açık yaşam alanı düzenlemesine ihtiyaç duyan belediyeler gibi satın alma hacmi büyük kurumların da katılacağı fuarın, sektörün büyümesine yüzde 10 katkı sağlaması bekleniyor. .
43 MİLYAR DOLARDAN FAZLA HİSSE SATIN ALMALIYIZ
PEYZAJ İSTANBUL FUARI (LIF) 2023 organizatörü ve Athena Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültekin Gökgül, Türkiye’nin son yıllardaki atağına rağmen hâlâ dünya ihracat listesinde 20. sırada olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: ‘Ülke olarak dünyadaki tüm iklim koşullarına uygun bitki üretme yeteneğimiz ve rekabet gücümüz, gücümüzle küresel pazardan pay alma ve daha yüksek üretim rakamlarına ulaşma potansiyeline sahibiz. Yakın pazarlarımızda hızla büyüme fırsatımız olsa da özellikle Avrupa’da artan üretim maliyetleri ve üretim miktarlarının azalması nedeniyle bu yüksek fiyatlı ihracat pazarına yönelerek kıtanın ana tedarikçisi olma potansiyelimiz daha fazla. Çünkü artık altyapımız hazır. “Bu nedenle fuarın Avrupalı profesyonelleri ve üreticileri bir araya getirerek sektörün büyümesine en az yüzde 10 katkı sağlamasını bekliyoruz” dedi.
Dünyada en çok ihraç edilen ürün grubunun canlı bitki ve kesme çiçek olduğuna dikkat çeken Gökgül, “Ülkemiz iklim koşulları itibarıyla üretime oldukça uygun ve çeşitlilik çok fazla. Sektörümüz bu alanda büyümeye devam ediyor. .Sektördeki ithalat kalemi yine dalın en büyük alıcısıdır.Kamu ve belediyelerin satın alma tercihleri nedeniyle “çok yıllık, büyük ağaçlar” oluştururlar.Bir ağacın büyüyebileceği yaşa ulaşması en az 5 yıl alır. Kamu ve belediyelerin bu konuda üreticilere destek vermesi ve ülkemizdeki üretim stoklarındaki ağaç tür ve boylarını belirlemesi gerekiyor. “Öte yandan sektör büyük üretim alanları gerektirdiğinden bölüm bazlı olarak ortadan kaldırılması gerekiyor. Üretim alanlarının tahsisi, üretim girdileri ve nihai ürüne farklı uygulanan KDV gibi sorunlar, yüksek ihracat potansiyelinin hızla hayata geçirilmesini sağlayacaktır” dedi.
PEYZAJ İSTANBUL 2023’E KATILMASI BEKLENEN REKOR
LIF 2023 için erken rezervasyonların beklentilerinin çok ötesinde olduğunu belirten Gökgül, Türkiye pazarının yeteneklerini daha geniş bir uluslararası kitleyle buluşturacaklarını belirtti.
Fuarın yaklaşık 40 ülkeden 5 binin üzerinde peyzaj ve süs bitkileri profesyonelinin ziyaret etmesi bekleniyor.